Den nu mycket välkända kampanjen #Metoo, med koppling till sexuella trakasserier, har under två veckor vänt upp och ner på många människors världsbilder - män som kvinnor. Många uttrycker sin förtvivlan, ilska, förvåning över att den problematik som kampanjen så tydligt förmedlar verkligen existerar, fortfarande, år 2017.
Det är verkligen fantastiskt att med de nya mediala kanalerna som verktyg har något som kvinnor försökt berätta i flera decennier fått en så stor genomslagskraft. Kvinnor berättar, bekräftar och stöttar varandra - gamla synder kommer upp till ytan och huvuden rullar - gott så! Men nu måste denna insikt som #Metoo förmedlat omvandlas till handling, det får inte stanna vid några veckors mediala uppbackning för att så småningom försvinna till förmån för något annan stor nyhet - för de kommer...
För att omvandla insikt till handling krävs en förändring i attityder, en förståelse för vad som ligger bakom nuvarande strukturer och varför dessa strukturer är så stabila. Dessa strukturer har sin bas i en kultur, en kultur som omfamnas av alla som delar den – män som kvinnor – men få av dem som omfamnar dessa strukturer är medvetna om på vilket sätt de omfamnar den – kultur är vad som kallas för-givet-tagna. Det är därför en förståelse krävs för hur kultur byggs, hur kultur påverkar individerna delaktig i den och hur individerna i sin tur kan omformar den, om de så vill.
Jag brukar jämföra det med önskan av att måla om ett hus i behov av renovering. Självklart kan man måla om huset utan att undersöka underlaget (speciellt om man har bråttom) men risken är då att om träet är ruttet så kommer den vackra ommålade huset bara hålla något år sedan faller den ihop. Om man dock tar lite extra tid till att undersöka underlaget, definiera skicket på den, besluta om eventuella renoveringsbehov eller kanske till och med byta underlag för bättre hållbarhet, så kan huset stå på plats i många år framåt.
Med andra ord, vill vi nå en förändring i denna kultur som #Metoo förmedlar så måste vi först förstå dess struktur för att vi ska veta vad som ska förändras, gärna till något mycket bättre.
Så för att förstå dessa strukturer så måste vi utveckla kulturförståelse och det bygger på något så vanligt som kunskapsinhämtning, dialog med andra människor och reflektion. Reflektion kring vad jag som individ kan göra, vad gruppen har för ansvar, vilka normer som ska adresseras och mycket, mycket mer.
”Culture is communication and communication is culture” Edward T Hall (1957)